KORE MUTFAGI HAKKINDA BİLGİLER

*Kore mutfağı kendine özgü büyük bir mutfaktır ve Kore halkı geleneksel yeme alışkanlıklarını korumuştur.
*Koreliler genellikle üç öğün yemek yerler.
*Kırsal kesimde halk sabah kahvaltısında pirinç,çorba ve kızartma yer
*Bugünki Kore'de sabah kahvaltısında süt ve ekmek yenir.
*Korelilerin öğlen yemekleri çok hafiftir. Bu öğünde genellikle pirinç makarnası yada kızarmış pirinç yerler
*Akşam yemeğinde ise pirinç,çorba, et ve balık kızartması yenir.

*Koreliler bir öğünde birçok çeşit yemek yerler.
*Çorba ve Pirincin yanında bir çok yan ve ana yemekler vardır.
*Ayrıca bu yemeklere özel bir masa düzeni  vardır.
*Eskiden erkeklere yemek servisi yapılırken küçük masa konurdu
*Her erkeğin kendine özgü yemekleri vardı ve bu yemekler tek tek özenle erkeğe hazırlanırdı.
*Şimdide yemekler masaya batıda olduğu tek tek getirilmez bütün yemekler masaya konurdu.
*Yemek yiyenin önünde çorbası ve etrafında da kendi sevdiği yemekler yer alır.
*Bu yiyecekler acı turşu,balık,kırmızı sebze,yeşil sebze ve soya sosudur.
*Bunların yanında birde temel yemekler olur bu temel yemekler ya tavuk yahni yada Prugoki gibi ince kesilmiş et kavurmalarıdır.
*Kore mutfağı önceleri daha çok sebzeye dayanırdı şimdi et ve sebze eşit olarak kullanılır.
*Kore yemeklerinde zencefil,sarımsak, soya sosu, kızarmış kırmızı biber, susam ve susam yağı çok kullanılır.
*Kore yemekleri genelde ızgara, haşlama,buğulama,kavurma ve kızartma yöntemleri ile pişirilir en çok tavada kızartma ve kavurmadır.
*Kore'nin güneyinde yemekler daha tuzlu, daha acı ve baharatlıdır.
*Korelilerin milli yemekleri " kim chi" denilen baharatlı bir turşudur. 
*Bu turşu karda ve donda insanı tok ve sıcak tutan bir besindir.
*Bu baharatlı turşu hemen hemen her yemeğin yanında bulunur.
*Sebze turşuları genellikle tüm yıl boyunca Kore yemeklerinin yanındadır.
*En yaygın olanı Kim Chi beyaz lahana yapraklarıyla yapılan bir turşudur.
*Beyaz lahana sonbahar ayında toplanır ve kış için hazırlanır.
*Genelde cam ve ya seramik bir kaba bu lahaha yaprakları sıralanır.Yaprakların arasına tuz baharat ve bitki kökleri konur.Bunlar Kıyılmış sebzeler, kırmızı acı biber, sarımsak ve bazende tuzlu karidestir. 
*Kore tatlıları genellikle pirinçle yapılan hafif tatlılardır.
*Ayrıca siyah ve sarı susamdan yapılan kurabiyeleri kendine özgüdür.
*Korelilerin kendilerine özgü sıcak içecekleri "Ginseng Çayı"dır. Kaynamış suya Ginseng tozu, bal,çam fıstığı ve kuru hurma katarak hazırlanır.( Aroması biraz ağırdır denedim bana ağır geldi belki siz seversiniz ayrıca sınav döneminde tüketmenizi öneririm zihin açıcı yönü olduğunu duydum =)

Önceki Yazı
Next Post »