Kore'nin Geleneksel Müzik Enstrümanları

Merhaba arkadaşlar :) Bu yazımızda sizlere Kore'nin geleneksel müzik aletlerini tanıtmayı istedim. Bulduğum müzik aletlerini ve bilgilerini sizlerle de paylaşmayı istedim. Öncelikle gerçekten değişik müzik aletleri bulunmakta Kore'de. Sizlerin de bu aletleri ilk defa göreceğinizden eminim. Dilerseniz lafı uzatmadan hemen konumuza girelim :)





  • Junggeum
Bu enstrüman, Kore'nin kültüründe kullanılan bir müzik enstrümanıymış. Sarayda ve halk müziğinde bolca kullanılmış ve üretiminde bambu kullanılmış. Günümüzde çok kullanılmadığı için ortadan kalkma tehlikesiyle karşı karşıyaymış. Zaten bana araştırmadan önce de görünüşü itibariyle flütleri hatırlatmıştı. Flüt çalmayı da oldum olası hiç beceremedim zaten :)





  • Seul
Seul diyince aklımda direk Güney Kore'nin başkenti canlandı. Eminim birçok kişi de ben gibi başkent olarak düşündü. Fakat tam tersi,  Seul Kore mandolinidir. Uzun ve 25 tele sahiptir. Bu enstrüman Çin'den Kore'ye geçmiştir. Yani anavatanı Çin'dir. Günümüzde Konfüçyüs töreninde kullanılıyormuş. 13. tel ile çalınmazmış, sebebi ise 13. telin tam merkez olmasından kaynaklıymış. Buna resim bulamadım.



  • Xun (Hun)

  • Seul'deki gibi burda da aklınıza bir imparatorluk olan Hunların geleceğini tahmin edebiliyorum. Xun yani Hun, yine Çin'in en eski müzik aletlerinden biridir. Yapımında pişmiş toprak kullanılıyormuş. Başlangıçta sadece tek delikliymiş fakat sonradan delik sayısında bir artırılma olmuş. Kore'de mahkemelerde bu enstrümanla yapılan müzik çalmaktaymış. Çin ve Japonya'da bu enstrümana benzeyen enstrümanlar da bulunmaktaymış.






    • Noedo (Davul)
    Genellikle törenlerde kullanılan 3 küçük davuldan oluşmaktadır. Bunları ya yere sabitleyerek çalarlardı ya da bir yere asılı duracak şekilde çalarlardı. Çubukların yere uzanan kısmında 4 kaplan figürü vardır. Günümüzde kullanılmıyormuş.





    • Kkwaenggwari (Gong)
    Kkwaenggwari Kore halk müziğinde öncelerden kullanılan küçük bir gong sesi veren enstrümandır. Bu enstrüman pirinçten yapılmıştır ve sert tahta sopayı vurmakla gong sesi elde edilirdi. Böylece enstrüman metalik sesi üretir.



    • Sohaegeum (Keman)
    Kuzey Kore'de 1960'larda geliştirilmiştir. Kemanın benzeridir. 4 tane teli vardır. Kore'den başka bir yerde kullanılmamış. Aslında görüntüsü biraz bizdeki bağlamayı da anımsatmakta :)








    • Bu (Vurmalı Çalgı)
    Çince bir kelime olan Fou'dan türemiştir. Konfüçyüs törenlerinde ve dini törenlerde kullanılmış. Bir çok türü bulunmaktaymış. (10 tane türü bulunmaktaymış.) Kilden yapılıyormuş. Bunun da resmini bulamadım, resimleri bulunca ekleyeceğim :)


    • Eo (Vurmalı Çalgı)
    Çin'deki Yu'dan ortaya çıkmış. Yapısı itibariyle tahtadan üretilmişlerdir. Vurmalı bir çalgıdır. Dizleri üstüne çökmüş bir kaplan görünümündedir bu enstrüman. Törenlerde kullanılmaktaymış.



    Enstrümanlar bunlar arkadaşlar beğendiyseniz veya aklınızda soru kaldıysa lütfen yorum yazmaktan çekinmeyin :) Bir sonraki konumuzda görüşmek üzere :)
    Önceki Yazı
    Next Post »