KORE'NİN GELENEKSEL OYUNLARI 1

Merhaba arkadaşlar sizlerle ne paylaşsam diye düşünürken kore'nin geleneksek oyunlarını sizlerle paylaşmak istedim.ilk olarak oyunları başlıklar halide yazalım=)

1-Baduk (바둑)
2-Tuho (투호)
3-Jegichagi (제기차기)
4-Yutnori (윷놀이)
5-Go Stop (고스톱)
6-Neolttwigi (널뛰기)
7-Yeonnalligi (연날리기)
                   
oyunların başlıkları bunlar arkadaşlar içeriklerini okurken eğlenmeniz dileğiyle ! İyi okumalar =)


1-Baduk (바둑)

Kore'de bu oyun Go olarak ta biliniyor. Aslında oldukça eski bir oyun türüdür. Kare bir tahtanın üzerinde siyah beyaz baduk taşlarıyla oynanıyor. 2 kişiyle oynanan bir oyundur. Oyuna siyah olan kişi başlar.taşların hepsi sırayla konur sırayla konulan bu taşlar ancak karşı tarafın bu taşı esir almasıyla hareket edebilir. oyunun sonucunda taş konacak yer kalmadığında en çok taşı koyan kişi galip olur.

2-Tuho (투호)

Aşırı geniş bir tarihe sahip bir konu o yüzden ayrıntıya girip sizleri de sıkmıcam=)

teneke bir kutuya belli bir mesafeden kauçuk okları atmak üzerine kurulu bir oyunudur.





3-Jegichagi (제기차기)

Bu oyunda ise ponpon kızların maçlarda salladığı ponponlara benzeyen küçük bir topla oynanır. Bu oyun ayağın iç kısmı da topun sektirilmesiyle oynanır. topu en çok sayıda sektiren kazanır.







4-Yutnori (윷놀이)

Bu oyun 2 yada 4 kişiyle oynanan bir oyundur. Bizdeki kızmabiraderi andıran özel bir tahtası vardır. 4 tane yut adı verilen tahta ile oynanıyor tahtaya hava atılıyor ve yere düştükleri puanlarla oynanıyor. Kore'de daha çok aileler oynuyor.









5-Go Stop (고스톱)

Aslında Korecanlar bu oyunu biliyorlardır. Genellikle takip ettikleri dizilerde bu oyun oynanıyor=) Bizdeki iskambil oyununa benzer yanı kısaca Kore iskambil oyunu diyebiliriz. küçük kırmızı kartlarla oynanır bu oyun devam etmek istersen GO bitirmek istersen STOP denir.


6-Neolttwigi (널뛰기)

Resimde'de gördüğümüz gibi tahterevalli oyunudur. Bizdeki tahterevalliden farklı oturarak değil ayakta oynanır. Eğer denemek isteyen arkadaş olursa dikkatli olsun benden demesi =)





7-Yeonnalligi (연날리기)

Aslında bildiğimiz uçurtmadır. Kore'de uçurtma bambu çubukları ve özel Kore kağıdıyla yapılır ve bu uçurtmaya ise YEON denir. Tabi bizdeki gibi çayıra çıkıp uçurtmayla olmuyor :) O gün herkes boş bir alanda toplanıp uçuruyor ve böylece bir festival havası elde ediliyor.




Bugün anlatacağım oyunlar bu kadar arkadaşlar tabi merak etmeyin bu yazımın devamı gelecek. Kore'nin geriye kalan oyunlarını hep beraber öğreneceğiz =) Diğer geleneksel oyunlar 2 yazısında görüşmek üzere :):)


Önceki Yazı
Next Post »