Güney Kore'de Sokak Yemekleri Nelerdir?

ponjangmacha 
Güney Kore, Türkiye kültüründen tamamen farklı bir yapıda. Özellikle de yemek açısından. Bizim kültürümüzde özellikle sokaklarda pilav, simit, kokoreç gibi yiyecekler satılırken Güney Kore'de de kendi kültürlerine has yiyecekler satılmakta. Peki Güney Kore'de sokaklarda satılan yiyecekler nelerdir?
Güney Kore'nin yemek kültürü bizden oldukça farklı bir yapıda. Kore mutfağı da Türk mutfağı gibi yemek konusunda kendine has bir hava yaratmakta. Bizde olduğu gibi Güney Kore'de de büyük şehirlerin caddelerinde, sokaklarında gezerken seyyar satıcılara rastlayabiliyorsunuz. Bu seyyar satıcılar arabalarıyla (onlar arabalarına ponjangmacha adını veriyor) satış yapmakta. Tıpkı Türkiye'deki gibi Güney Kore'de de akşam saatleri yaklaştıkça caddelerde seyyar satıcılar ortaya çıkıyor. Restoranların kapanmasından dolayı insanlar sokak satıcılarına rağbet gösteriyor. Hijyen konusu satıcıya göre değişir ama sokak yiyeceklerinin fiyatları çok çok uyguna da gelmekte.
ponjangmacha

Öncelikle Güney Kore'de sokaklarda en çok satılan ve müşterisinin çok olduğu bir ürün olan kurutulmuş mürekkep balığından bahsetmek istiyorum. Bu kurutulmuş mürekkep balıkları bacaklar ve gövdeler olarak ayrı ayrı yenilmekteymiş. Servis öncesi de bol tereyağına bandırılıyor ve afiyetle yeniliyormuş. Türk kültürüne göre ters bir yemek olduğunu düşünüyorum. Tadı ise yiyen kişilere göre güzelmiş. Ben yemediğim için bu konuda bir şeyler söyleyemem. Bir de bunun değişik versiyonu olarak ahtapot kullanılarak yapılanı var.
Kurutulmuş Mürekkep Balığı

Diğer Güney Kore sokak yemeği ise ekmeğe benzer bir şey. Balıkla yapılmış ekmeğe benziyor ama aslında ekmek değil, yapılışında kırmızı fasulye kullanılıyormuş. Bu malzeme ile balık şeklini alıyormuş. Bence doyurucu ve değişik tadı olabilir.
Hoddeok

Yuvarlak bazlamaları andıran ama şeker ve tarçın aromalı Hoddeok adlı yiyecek bu. Kıtır kıtır lezzetli veya yumuşak versiyonu yapılıyor bu yiyeceğin. Ahım şahım bir tadının olduğunu zannetmiyorum, yiyenlere sorduğuma göre de ekstra bir tadı yokmuş. Tuzlu, soyalı, patatesli gibi çeşitleri de bulunmakta.

Balık keki dördüncü sokak yemeğimiz. Güney Kore'de oldukça popüler bir sokak yiyeceği. Balık ve patatesin karışımından yapılan bir yiyecekmiş. Evde yapımı da oldukça kolay gibi. İsmi ide Tteobokki.
Balıklı Patatesli Sosisli Yiyecek Tteobokki

Çubukta patates te oldukça çok satılıyor. en popüler olanı da etli olanları. Örneğin sosislerin arasına pirinç koyuluyor ve haşlıyorlar. Ardından da servis ediliyor. Tavuklu olanları da mevcutmuş. 
Tteobokki


Şimdi bahsedeceğimiz yemek ise bizim kültürümüzdeki mantıyla oldukça benzerlik göstermekte. İsim olarak ta benzerlik göstermekte, zira bu yemeğin adı Mandu. Bizim mantımızın biraz daha büyüğü ve içerisine çeşitli şeyler koyulabiliyormuş.
Mandu

Bahsedeceğim yiyecekler bu kadardı. Güney Kore'ye bir gün yolunuz düşerse burada sokak yiyeceklerini tadabilirsiniz. Tabii ki hijyen konusunda gözünüze temiz görünenlerden alışverişinizi edin. Zira sokak satıcılarının denetlendiğini zannetmiyorum ben. Bu nedenle de sağlık boyutu sizin sorumluluğunuzda.
Önceki Yazı
Next Post »